Skip to content

5 stvari u kojima Windowsi 11 pobjeđuju MacBook računala

5-stvari-u-kojima-windowsi-11-pobjedjuju-macbook-racunala

Rat između Windows i MacBook računala traje već desetljećima. Debata o tome koja su bolja uvijek donosi nešto novo zbog razvojnih ciklusa Microsofta i Applea koji uvijek donose nešto novo, a zadnja tema koja je rasprave nedavno dodatno „začinila“ bila je M serija procesora. Appleovi M1 i M2 procesori u testiranjima su se pokazali kao superiorni u odnosu na računala koja pokreću Windowsi, no samo ova stavka ne znači da su uređaji koje pokreće macOS Ventura ukupno bolji.

Računala s Windowsima 11 također imaju nešto za ponuditi i slobodno se može reći da su bolje prilagođena za razne skupine korisnika. U kojim elementima bi Windowsi 11 mogli biti bolji naspram MacBook računala? U nastavku smo izdvojili pet kategorija.

windows 11 programska traka ne radi

  1. Mnogo poznatiji operativni sustav

Od studenog 2022. Windowsi su prema statistikama najčešće korišteni operativni sustav za desktop i laptop računala. Podaci servisa StatCounter govore kako gotovo 75 posto računala širom svijeta koristi Windowse, a na macOS otpada malo manje od 15 posto. Ostali dio tržišta zauzela su računala koja koriste Linux i ChromeOS.

Ako gotovo tri četvrtine računala na svijetu koristi Windows, Microsoft po pitanju učestalosti korištenja te samog poznavanja strukture operativnog sustava kod korisnika ima ogromnu prednost. Windows operativni sustav generalno je mnogo poznatiji i s njim već znate da ćete ga moći koristiti u bilo kojoj zemlji svijeta pa će interakcija s drugim računalom odmah biti jednostavnija.

Ovdje treba dodati i probleme s kompatibilnosti koje s Windows 11 računalom sigurno nećete imati kad morate, primjerice, koristiti nečiji USB. S MacBook računalom ovdje je druga priča i ono vam potencijalno može stvoriti prilično velike glavobolje.

windows 11

  1. Veća širina modela laptopa

MacBook računala su jedna od najelegantnijih na tržištu. Ona ne izgledaju lijepo samo zbog minimalističkog aluminijskog dizajna. MacBook računala jednostavno su prototip modernog računala na kojem se sjajno radi te Magic Keyboard i responzivni touchpad još dodatno pojačavaju dojam estetike i praktičnosti.

Iako dio laptopa s Windowsima 11 zaista izgleda dosadno i neinventivno u odnosu na MacBooke, na tržištu postoji njihov širi izbor. To je zato što razni proizvođači imaju drugačije filozofije kad je u pitanju dizajn Windows laptopa, a Apple je fokusiran (ujedno i stilski ograničen) na svoju seriju proizvoda.

Ako želite poseban uređaj koji bi se baš trebao poklopiti s vašim viđenjem privlačnog dizajna, laptopi s Windowsima 11 jednostavno nude više izbora. Posebno je to vidljivo kod nekih segmenata računala kao što je kvalitetan dodirni zaslon ili posebne vrste uređaja poput „2 u 1“ računala. Čini se da ovakvi detalji ili uređaji Apple previše ne zanimaju dok ćete kod Windowsa naći veliki broj modela na tržištu upravo s naglascima na ovim karakteristikama.

Naravno, veliki izbor kod Windowsa 11 ne znači da računala s njima estetski zaostaju. Uzmimo za primjer novi Dell XPS 13 Plus koji obara s nogu na isti način kao i MacBook Air M2. Želite li naći laptop s Windowsima 11 koji će s dizajnom oduševiti kao i MacBook računala, cijena će igrati veliku ulogu i tada ćete sigurno naći ono što želite.

  1. Povoljnije opcije uređaja

MacBook su premium računala koja također imaju i premium cijenu. Njihovu početnu cijenu možete gledati tek od nekih 1250 eura, a najnoviji modeli bez problema prelaze 4.500 eura. Ovdje čak ni popusti ne igraju veliku ulogu jer su cijene MacBook računala čvrsto fiksirane i ne doživljavaju velike promjene unatoč velikom broju trgovina u kojima se isti uređaji mogu kupiti.

Kod Windows računala potpuno je druga situacija. Možete bez problema naći Windows 11 računalo s cijenom već od oko 300 eura. Ključna je razlika što „budget“ opcije MacBook računala praktički ne postoje, a to odmah znači da su ovi uređaji isključivo pogodni za uži krug korisnika. Windows računala jednostavno su cjenovno pristupačnija i u trenutnim okolnostima inflacije i narušenih ekonomskih prilika bit će mnogim korisnicima prvi izbor.

  1. Bolja podrška za aplikacije i dodatnu opremu

Raznolikost dostupnog softvera i kompatibilnost s njime još je jedno područje gdje Windowsi 11 glatko odnose pobjedu. Ovo se posebno odnosi na PC igre koje su uglavnom dizajnirane za Windows računala i samo ponekad imaju u ponudi Mac verzije.

Iako postoji mogućnost pokretanja Windows softvera na MacBooku kad se emulira Windows okolina s alatima kao što je Parallels, sam proces iziskuje malo više truda i nije toliko praktičan.

Govorimo li o računalnoj periferiji, mnogo veću podršku uživaju Windows računala. Veliki broj uređaja na tržištu nema podršku za Mac računala pa treba biti posebno oprezan kad je u pitanju kompatibilnost.

Ne treba zanemariti ni korisnike Android pametnih telefona. Za njihovo povezivanje s računalom možete koristiti Phone Link aplikaciju te odgovarati na poruke, vidjeti fotografije ili koristiti Android aplikacije. Windowsi 11 imaju podršku za Android aplikacije pa ova značajka pokriva veliki broj korisnika koji ih žele koristiti na računalu.

Steam

  1. Bolje gejming iskustvo

Ako želite igrati najbolje PC igre, MacBook računala sigurno nisu uređaji koji vam trebaju. Da, postoji Apple Arcade platforma i Steam trgovina za macOS, no to je zaista skromno kad se usporedi s gejming mogućnostima Windows 11 računala.

Dovoljno je spomenuti kako Windowsi 11 dolaze s Xbox aplikacijom te kako su se s njima još dodatno unaprijedile tehničke specifikacije za gejming. Kako vrijeme prolazi, tako Windowsi 11 dobivaju i hardverske nadogradnje s novim modelima procesora i grafičkih kartica koje značajno utječu na gejming i pomiču granice grafike i kompleksnosti igraćih sadržaja.

Može se spomenuti kako je u zadnje vrijeme Apple uložio nešto truda pa će se Resident Evil Village moći igrati na MacBooku Pro 16. S time je Apple pokazao kako i njegova računala mogu uspješno pokretati najnovije igre, no to je zaista vrlo malo u odnosu na širinu i kvalitetu igraćih naslova za Windows računala.

Bolje gejming iskustvo sigurno će vam pružiti Windows 11 računala i smatramo da ovdje ni ne može doći do neke ozbiljne usporedbe s MacBook računalima.

Zaključak

Appleova MacBook računala definitivno su sjajni uređaji koje prepoznajemo po jedinstvenom stilu, snazi te integraciji s ostalim Appleovim proizvodima. MacBook računala jedna su od najboljih na tržištu i izvrsna su kad su u pitanju izrada profesionalnih videa te obrada zvuka, a njihov operativni sustav ima vrlo praktično sučelje na kojem se u kratkom roku može naučiti raditi.

Navedeni atributi MacBook računala ipak nisu dovoljni da ih se može proglasiti boljima od Windows računala koja imaju svoje prednosti. Usporedbom s mogućnostima novog Windows 11 operativnog sustava nastojali smo pokazati da Microsoft također ima mnogo toga za reći i da su Windowsi s razlogom najpopularniji na svijetu.

Odabir između Windows i MacBook računala na kraju će ovisiti o preferencijama korisnika koji mora biti dobro upućen u prednosti i nedostatke obje vrste uređaja.

Piše: Ervin Mičetićpcchip.hr

Back To Top
Search

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept