Početak digitalne revolucije ugostiteljstva
Mladi bh. programeri kreirali aplikaciju “Saloon”

Programeri Rejhan Hrnjić, Fahrudin Čelić i Sandi Hrvić pokrenuli su platformu pod nazivom “Saloon” koja olakšava interakciju gosta, vlasnika i uposlenika ugostiteljskih objekata pri naručivanju i rezervisanju.

Digitalna transformacija ulazi na velika vrata u svijet ugostiteljstva i gastronomije, a nove tehnologije su prilika za sve ugostitelje da svoje poslovanje podignu na viši nivo, doprinesu nebrojenim mogućnostima zarade, ali i da zadovolje potrebe svih korisnika, kao i zaposlenih.

A kako bi ovo sve uopšte bilo moguće, pobrinula se grupa mladih bh. programera iz IT kompanije “Sunray”.

Platforma “Saloon”

Programeri Rejhan Hrnjić, Fahrudin Čelić i Sandi Hrvić pokrenuli su platformu pod nazivom “Saloon” koja olakšava interakciju gosta, vlasnika i uposlenika ugostiteljskih objekata pri naručivanju i rezervisanju.

“Ideja se pojavila u vrijeme prvog talasa COVID-19 virusa kada smo svi bili zatvoreni u svojim domovima, te smo počeli razmišljati o vremenu koje dolazi i kakve će opcije imati ugostiteljski objekti kada se napokon otvore, te kakva će naša interakcija sa ljudima tada uopšte biti. Shvatili smo da postoji potreba da se omogući bolje korištenje digitalnih tehnologija u samom objektu, te da možemo stvari koje smo već vidjeli u inostranstvu poput QR koda iskoristiti za nešto više od samog pregleda menija, da možemo omogućiti rezervisanje mjesta u samom objektu, omogućiti i olakšati naručivanje te pozivanje osoblja i još mnogo toga”, rekli su u razgovoru za portal Akta.ba iz IT kompanije Sunray, dodavši da su shvatili da bi takva aplikacija koja bi objedinila sve to imala veliki potencijal i velike šanse za uspjeh.

Kako pojašnjavaju sve opcije su korisniku dostupne skeniranjem koda putem kamere mobilnog uređaja kroz aplikaciju koja je javno dostupna na android i iOS trgovini aplikacijama. Pored korisničke aplikacije, dostupna je i aplikacija namijenjena za osoblje ugostiteljskih objekata (konobare, šankere,…).

“Pored ove dvije mobilne aplikacije implementirana je i web aplikacija koja omogućava ugostiteljima da kreiraju sadržaj i vizuelni izgled njihovog ugostiteljskog objekta koji će biti vidljiv na mobilnim aplikacijama”, rekli su.

Tradicionalni meniji su kako kažu potrošan materijal i zahtjevaju konstantno mijenjanje, što proizvodi nove troškove.

“Konkretno, nešto što je povezano sa našom aplikacijom su i benefiti korištenja digitalnih menija koje ugostitelji kreiraju vrlo lahko i brzo, a podložni su promjenama bez podrške vanjskih saradnika. MySaloon je, između ostalog, platforma za promociju ugostiteljskih objekata, gdje svaki objekat ima svoje mjesto na našoj platformi. Ovime dajemo gostima pregled svih ugostiteljskih lokala na jednom mjestu, kao i svih događaja te promotivnih vaučera koje ugosistelji nude. Gosti od sada mogu napraviti rezervaciju u svom omiljenom lokalu u par klikova, a ugosistelji imaju tačan pregled rezervacija u okviru naše platforme. Ovo otvara novi spektar mogućnosti u ugosisteljstvu, a MySaloon nam je pokazao kako jedna platofrma može imati ogroman utjecaj na poslovanje. Više ovakvih ili sličnih projekata koji rade na, kako mi volimo reći, digitalnoj revoluciji, će doprinijeti povećanju digitalne pismenosti stanovništva”, poručili su.

Ugostiteljstvo na novom nivou

Koristeći Saloon platformu svaki gost će moći unaprijed rezervisati mjesto u omiljenom kafiću ili restoranu, te će po dolasku u ugostiteljski objekat moći putem svoje aplikacije napraviti narudžbu bez čekanja, sa jednostavnim skeniranjem QR koda koji se nalazi na stolu, te će u svakom trenutku moći pratiti status svoje narudžbe.

“S druge strane, s povećanjem produktivnosti i brzine usluge korištenjem mobilnih i web aplikacija koje su dio Saloon platforme, ugostitelji će imati mogućnost povećati profit a i postati dio jedne digitalne zajednice koja ce se kroz saloon platformu promovisati novim potencijalnim gostima”, pojasnili su iz Sunray-a.

Dodaju da će uposlenici tih ugostiteljskih objekata će uz pomoć konobarske aplikacije na brz i efikasan način izvršavati svoje obaveze bez previše nesporazuma sa gostima, te će imati više vremena za kvalitetnu komunikaciju sa gostima i na taj način dodatno ubrzati sve usluge u objektu, kao i podići kvalitet usluge na jedan viši nivo.

“Aplikacija omogućava vrlo lako i efikasno uređivanje profila ugostiteljskog objekta, kao i modifikovanje menija, što ne zahtjeva ponovno printanje QR kodova, te riješava problem menija koji su zatarjeli a uz sve to ugostitelj novac koji bi vrlo često ulagao u printanje menija može preusmjeriti u daljnje unaprijeđenje usluge”, rekli su.

Za sve one koji žele omogućiti svojim posjetiocima iz različitih zemalja da vrlo jednostavno pregledaju menije na svom maternjem ili možda engleskom jeziku, Saloon tim je kreirao vrlo jednostavno rješenje kojim svaki ugostitelj može dodati i prevode svih svojih artikala.

“Kroz našu aplikaciju na vrlo jednostavan način, svaki ugostiteljski objekat može kreirati događaj, najaviti svirku ili koncert, te na taj način pozvati sve korisnike na aktivnosti u svom objektu. Također, moguće je i najaviti specijalnu promotivnu ponudu hrane, pića i kreirati određeni broj akcijskih kupona, kao i promovisati popust ili besplatan ulaz na neku svirku a sve to koristeći nađu vaučer funkcionalnost”, objasnili su u razgovoru.

Saradnja sa sarajevskim ugostiteljima

Kako navode iz ove IT kompanije aplikacija “Saloon” je našla svoje mjesto u nekim ugostiteljskim objektima u Sarajevu i vrlo rado se koristi.

“Kroz sam proces prodaje aplikacije smo već ostvarili neka značajna partnerstva i već imamo određeni broj ugostiteljskih objekata u Sarajevu s kojima smo sklopili saradnju. Korištenje ove aplikacije u ugostiteljskim objektima je na samom početku i postoji nekoliko ugostiteljskih objekata koji su počeli koristiti aplikaciju. Nadamo se da ćemo do kraja ljeta imati neke ozbiljnije podatke o korištenju ove aplikacije, te zadovoljstvu kako korisnika tako i ugostitelja”, kazali su.

Aplikacija je spremna za korištenje i van granica Bosne i Hercegovine ali jos uvijek nije krenula prodaja niti marketing u inostranstvu.

“Trenutno imamo partnerske ugostiteljske objekte u Sarajevu, te smo započeli promotivne kampanje i u Tuzli, Mostaru, te Banja Luci. Nakon etabliranja naše aplikacije na BH tržištu, planirane su prodajno-promotivne kampanje i u Austriji te susjednim državama”, rekli su.

Ovi mladi programeri napominju da su promjene definitivno potrebne kako bi se ugostiteljski objekti nastavili razvijati u pozitivnom smjeru, te kako ne bi iskočili iz tračnica kojim nas vodi “digitalna revolucija”.

“Najteži dio, svakako je, obrazovati ljude, lišiti ih njihovih predrasuda i pokazati im koje sve mogućnosti nude nove tehnologije. Taj proces mijenjanja svijesti ljudi o novoj tehnologiji je dugotrajan, ali mi ćemo svakako biti dio njega”, poručili su u razgovoru za portal Akta.ba.

E.S.

Izvor: akta.ba

DVB Portal

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept
Scroll to Top