BBC je na putu da ugasi SD signal

Britanski javni emiter BBC (British Broadcasting Corporation) sve češće upozorava satelitske gledaoce na gašenje emitovanja standardne definicije (SD) , što se očekuje početkom 2024. Gledaoci koji koriste zastarjele SD prijemnike imaju malo vremena da zamijene svoju opremu novijim HD prijemnikom.

4. marta 2023. BBC je dodijelio tp. 47 (10.803H; DVB-S) satelita Astra 2E (28.2°E) za distribuciju glavnih TV stanica u MPEG-2/SD. Ovaj paket će nestati početkom 2024.

Svi BBC One kanali sa regionalnim opsezima prebačeni su sa SD na HD između januara i februara 2023. godine, a stariji SD (Freesat) prijemnici su bili upućeni od strane operatera da primaju od tp. 47. Kao rezultat toga, ovi gledaoci su izgubili regionalne kanale BBC One i umjesto toga dobili su generičke nacionalne verzije sa porukom o emitovanju kanala u HD-u i sljedećim koracima koje treba poduzeti da bi izgubljene programe primili u boljem HD kvalitetu.

Detaljne informacije o prelasku BBC- a na HD satelitsko emitovanje dostupne su na portalu hdsatelliteupgrade.co.uk . Svaki korisnik Freesata može birati k.799 sa daljinskog upravljača da provjeri da li je spreman za prijem HD-a.

Za tp. 47 u 10.803H (DVB-S) emituju se na BBC One , BBC Two , BBC Three , BBC Four , BBC Scotland , BBC Alba , BBC News , BBC Parliament , BBC Red Button , CBBC i CBeebies – sve u MPEG-2/ SD. Štaviše, u multipleksu ćemo naći 20 radio stanica. Paket se distribuira u snopu britanskog satelita Astra 2E (28,2°E)- djelomični prijem sa većih satelitskih antena (od 180 cm) moguć je u zapadnoj Poljskoj.

Tehnički parametri BBC paketa u SD:
Astra 2E (28,2°E)
tp. 47 (10,803 GHz, poljski H, SR: 22000, FEC: 5/6; DVB-S / QPSK) – UK beam Provajder: BSkyB Kodiranje: nema (FTA)

 
 
DVB Portal

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept
Scroll to Top