BBC je na putu da ugasi SD signal

0
Britanski javni emiter BBC (British Broadcasting Corporation) sve češće upozorava satelitske gledaoce na gašenje emitovanja standardne definicije (SD) , što se očekuje početkom 2024. Gledaoci koji koriste zastarjele SD prijemnike imaju malo vremena da zamijene svoju opremu novijim HD prijemnikom.

4. marta 2023. BBC je dodijelio tp. 47 (10.803H; DVB-S) satelita Astra 2E (28.2°E) za distribuciju glavnih TV stanica u MPEG-2/SD. Ovaj paket će nestati početkom 2024.Svi BBC One kanali sa regionalnim opsezima prebačeni su sa SD na HD između januara i februara 2023. godine, a stariji SD (Freesat) prijemnici su bili upućeni od strane operatera da primaju od tp. 47. Kao rezultat toga, ovi gledaoci su izgubili regionalne kanale BBC One i umjesto toga dobili su generičke nacionalne verzije sa porukom o emitovanju kanala u HD-u i sljedećim koracima koje treba poduzeti da bi izgubljene programe primili u boljem HD kvalitetu.

Detaljne informacije o prelasku BBC- a na HD satelitsko emitovanje dostupne su na portalu hdsatelliteupgrade.co.uk . Svaki korisnik Freesata može birati k.799 sa daljinskog upravljača da provjeri da li je spreman za prijem HD-a.

Za tp. 47 u 10.803H (DVB-S) emituju se na BBC One , BBC Two , BBC Three , BBC Four , BBC Scotland , BBC Alba , BBC News , BBC Parliament , BBC Red Button , CBBC i CBeebies – sve u MPEG-2/ SD. Štaviše, u multipleksu ćemo naći 20 radio stanica. Paket se distribuira u snopu britanskog satelita Astra 2E (28,2°E)- djelomični prijem sa većih satelitskih antena (od 180 cm) moguć je u zapadnoj Poljskoj.

Tehnički parametri BBC paketa u SD:
Astra 2E (28,2°E)
tp. 47 (10,803 GHz, poljski H, SR: 22000, FEC: 5/6; DVB-S / QPSK) – UK beam Provajder: BSkyB Kodiranje: nema (FTA)