DISH Network Corporation i EchoStar Corporation kombinuju

0

DISH Network Corporation i EchoStar Corporation kombinuju

  • Kreira globalnog lidera u povezivanju sa vrhunskim bežičnim, satelitskim i video distributivnim mogućnostima
  • Očekuje se da će generisati značajne sinergije troškova i prihoda
  • Snažna baza imovine i poboljšana pozicija za stvaranje slobodnih novčanih tokova kombinirano društvo za rast i stvaranje vrijednosti

LITTLETON i ENGLEWOOD, Colo. — DISH Network Corporation (Nasdaq: DISH) i EchoStar Corporation (Nasdaq: SATS) danas su objavili da su sklopili konačan sporazum za DISH Network da se kombinira sa EchoStar korporacijom u spajanju svih dionica po fiksnom omjeru razmjene. O transakciji su pregovarali i preporučili posebni odbori nezavisnih direktora obe kompanije i jednoglasno odobrili Upravni odbori obe kompanije.Po završetku transakcije, akcionari EchoStar korporacije će dobiti 2,85 akcija DISH Network Class A zajedničke akcije za svaku akciju EchoStar Corporation klase A, klase C ili klase D i 2,85 akcija DISH Network Class B zajedničkih akcija za svaku akciju EchoStar Corporation Class B zajedničkih akcija koje poseduju. Odnos razmjene predstavlja premiju od 12,9% akcionarima EchoStar-a, što implicira nepogođeni 30-dnevni obim ponderisanih prosečnih cena akcija za zatvaranje dve kompanije 5. jula 2023. godine, poslednjeg punog trgovačkog dana pre medijskih spekulacija o potencijalnoj transakciji.

Transakcija kombinuje satelitsku tehnologiju DISH mreže, striming usluge i nacionalnu 5G mrežu sa vodećim satelitskim komunikacionim rešenjima kompanije EchoStar, stvarajući globalnog lidera u zemaljskoj i nezemaljskoj bežičnoj povezanosti. Obe kompanije imaju snažan zamah, istaknut DISH-ovom 5G bežičnom mrežom koja sada pokriva više od 70 odsto SAD-a sa punom komercijalizacijom koja je u toku i uspešnim lansiranjem EchoStar-ovog JUPITER 3 satelita sa značajnim raspoloživim kapacitetom za konvergentne zemaljske i nezemaljske usluge. Kombinovana kompanija će biti dobro pozicionirana da pruži širok skup mogućnosti komunikacije i distribucije sadržaja, ubrzavajući isporuku satelitskih i bežičnih rešenja za povezivanje koja žele kupci.

“Ovo je strateški i finansijski ubedljiva kombinacija koja se odnosi na rast i izgradnju dugoročnog održivog poslovanja,” rekao je Čarls Ergen, predsednik Upravnog odbora DISH mreže i EchoStar-a. Očekuje se da će DISH-ova značajna prethodna ulaganja u spektar i njegovo bežično izgradnju, u kombinaciji sa nedavnim lansiranjem EchoStar-a JUPITER 3, značajno smanjiti kratkoročne zahteve CAPEX-a. Očekuje se da će transakcija generisati značajne sinergije troškova i prihoda, a očekuje se da će snažan portfolio imovine kombinovane kompanije uparen sa poboljšanom sposobnošću za generisanje slobodnog novčanog toka i ojačanom strukturom kapitala podstaći dugoročno stvaranje vrednosti za naše akcionare i druge zainteresovane strane.

“Od nepovezanih pojedinaca u najruralnijim i najudaljenijim regionima sveta do stalno razvijajućih mreža privatnih preduzeća i vladinih institucija, pejzaž povezivanja se brzo menja,” rekao je Hamid Akhavan, predsednik i izvršni direktor EchoStar-a. “Kao kombinovana kompanija, ponudićemo širok spektar robusnih usluga povezivanja, koristeći superioran portfolio tehnologije, spektra, inženjeringa, proizvodnje i stručnosti u upravljanju mrežom. DISH deli našu kulturu prvog kupca i zajedno ćemo biti u dobroj poziciji da dalje skaliramo i ubrzamo našu strategiju.”

“Kombinacija DISH-a i EchoStar-a okuplja dva pionira sa komplementarnim portfeljima i zajedničkom posvećenošću promeni načina na koji svet komunicira,” rekao je Erik Karlson, predsednik i izvršni direktor DISH mreže. “DISH transformiše američku bežičnu infrastrukturu svojom 5G tehnologijom. Sa inženjerskim mogućnostima EchoStar-a, isporukom upravljanih mrežnih usluga i pravima S-band spektra širom sveta, kombinovana kompanija će imati veće resurse i finansijsku fleksibilnost za pružanje povezanosti potrošačima, preduzećima i vladama širom sveta.

Sedište kompanije biće u Englewoodu, Kolorado. Na tržište će se naći širom sveta pod nizom dokazanih potrošačkih i poslovnih brendova, uključujući DISH Wireless, Boost Wireless, Sling TV i DISH TV, kao i EchoStar, Hughes i JUPITER™ satelitske usluge, HughesON™ upravljane usluge i HughesNet®® satelitski internet.

Uvjeti transakcije

Hamid Akhavan će biti predsjednik i glavni izvršni direktor kombinirane kompanije po zatvaranju transakcije, a Charles Ergen će biti izvršni predsjednik. John Swieringa, predsjednik i izvršni direktor DISH Wirelessa Biće predsednik, tehnološki i glavni operativni direktor kombinovane kompanije. Erik Karlson će nastaviti da obavlja funkciju predsednika i glavnog izvršnog direktora DISH mreže do zatvaranja transakcije, kada će napustiti posao.

Upravni odbor će se sastojati od 11 članova: sedam direktora DISH-a, tri nezavisna direktora EchoStar-a i Hamida Akhavana.

Po završetku spajanja, postojeći akcionari DISH mreže će posedovati oko 69%, a postojeći akcionari EchoStar korporacije posedovaće oko 31% zajedničkih akcija kombinovane kompanije. Većinska akcionarska grupa se generalno složila da ne glasa za akcije DISH klase A u vlasništvu većinske akcionarske grupe po zatvaranju spajanja na tri godine, čija je namera da se osigura da, kao rezultat spajanja, glasačka moć grupe u DISH mreži neće rasti u odnosu na trenutne nivoe u DISH-u.

Transakcija podliježe odobrenju većine kombinirane glasačke moći neizmirenih dionica zajedničke dionice EchoStar korporacije. Izdavanje zajedničkih dionica DISH mreže u transakciji podliježe odobrenju većine kombinirane glasačke moći glasova koje daju vlasnici zajedničkih dionica DISH mreže. Većinska akcionarska grupa, koja trenutno ima približno 90% i 93% kombinovane glasačke moći DISH Network i EchoStar Corporation, odobrila je usvajanje sporazuma o spajanju i izdavanje zajedničkih akcija DISH Network potrebnih za transakciju putem pisane saglasnosti. Za odobravanje transakcije nisu potrebne daljnje akcije DISH mreže ili akcionara EchoStar korporacije.

Očekuje se da će transakcija, koja takođe podleže regulatornim odobrenjima i uobičajenim uslovima zatvaranja, biti završena do kraja godine.

Webcast prezentacija

Kompanije će biti domaćini prezentacije webcast-a na kojoj će se raspravljati o transakciji danas u 11:00 sati ET tokom EchoStar-ovog ranije zakazanog poziva za zaradu u drugom kvartalu. Webcast će biti uživo u režimu samo za slušanje na DISH-ovom sajtu za odnose sa investitorima na DISH Investor Relations i EchoStar-ovom sajtu za odnose sa investitorima u EchoStar Investor Relations. Da bi učestvovali telefonom i postavili pitanje, učesnici se moraju registrovati putem ovog online formulara.

Savjetnici

Evercore služi kao ekskluzivni finansijski savjetnik, a Cravath, Swaine & Moore LLP služi kao pravni savjetnik u Specijalnom odboru Upravnog odbora EchoStar korporacije. White & Case LLP služi kao pravni savjetnik u EchoStar korporaciji.

J.P. Morgan je ekskluzivni finansijski savetnik, a Wachtell, Lipton, Rosen & Katz je pravni savetnik Specijalnog odbora Upravnog odbora DISH mreže. Sullivan & Cromwell LLP je pravni savjetnik u DISH Networku.