skip to Main Content
FCC predlaže transparentnost cijena za kablovske i satelitske usluge

FCC predlaže zahtjev za transparentnost cijena za kablovske i satelitske gledaoce

  • Novi zahtjev će razjasniti konfuziju potrošača o skrivenim naknadama u naplati kablovske i satelitske televizije

Predsjednica Federalne komisije za komunikacije Jessica Rosenworcel predstavila je danas prijedlog za novu zaštitu korisničkih usluga koja bi zahtijevala od kablovskih operatera i provajdera satelita direktnog emitiranja (DBS) da jasno i istaknuto odrede “all-in” cijenu za uslugu video programiranja u svojim promotivnim materijalima i na računima pretplatnika. Konkretno, kablovski i DBS provajderi bi bili u obavezi da jasno i istaknuto navedu ukupne troškove usluge video programiranja, uključujući saglasnost za retransmisiju emitovanja, regionalno sportsko programiranje i druge naknade vezane za programiranje, kao istaknutu jednolinijski predmet na računima pretplatnika i u promotivnim materijalima.

Predlog ima za cilj da eliminiše pogrešnu praksu opisivanja ovih troškova video programiranja kao poreza, naknade ili doplate. Ovaj ažurirani “all-in” format cijena omogućit će potrošačima da donose informirane izbore, uključujući mogućnost usporedbe trgovine među konkurentskim dobavljačima i usporedbe troškova programiranja s alternativnim programerskim provajderima, uključujući streaming usluge.

“Potrošači zaslužuju da znaju šta tačno plaćaju kada se prijave za kablovsku ili satelitsku pretplatu. Niko ne voli iznenađenja na svom računu, posebno porodice sa ograničenim budžetima”, rekla je predsednica Rosenvorcel. “Radimo na tome da to učinimo tako da je oglašena cena za uslugu cena koju plaćate kada vaš račun stigne i nije prepuna ničega što liči na naknade za smeće. Ne samo da će to smanjiti konfuziju troškova i olakšati potrošačima poređenje usluga, već će ovaj predlog povećati i konkurenciju među kablovskim i emitovanim satelitskim provajderima kroz poboljšanu transparentnost cena.”

Ovaj napor za zaštitu potrošača najnoviji je u Komisijinoj transparentnosti cijena i povećanim inicijativama konkurentnosti, uključujući predstojeće uvođenje prve nacionalne Broadband Nutrition Label, koja zahtijeva od širokopojasnih provajdera da prikažu lako razumljive oznake kako bi omogućili potrošačima da uporede trgovinu širokopojasnim uslugama.

101

Vezani članci

turksat-jaca-veze-sa-afrikom

Türksat jača veze sa Afrikom

Türksat je potpisao memorandum o saradnji sa Crystal TV-om, koji emituje sa svog satelita Türksat 4A u Gani. U saopštenju...

uspjesno-lansiran-satelit-arabsat-badr-8

Uspješno lansiran satelit Arabsat Badr-8

Arabsat Badr-8 uspješno lansiran: s Airbusovim inovativnim optičkim komunikacijskim korisnim opterećenjem TELEO TOULOUSE — The Airbusov satelit Arabsat Badr-8 Lansiran...

Back To Top
Search