Ministarstvo kulture Saudijske Arabije i MBC Group potpisali su ugovor o pokretanju TV kanala

0

Ministar kulture Saudijske Arabije, princ Badr bin Abdullah bin Mohammed bin Farhan, sklopio je sporazum sa Waleedom bin Ibrahimom Al Ibrahimom , predsjedavajućim MBC Group , o pokretanju i upravljanju televizijskim kanalom posvećenim prikazivanju saudijske kulture emitujući različite programe širom svijeta. sat.

Ovo partnerstvo, o kojem je izvijestila Saudijska novinska agencija, ima za cilj jačanje statusa Kraljevine kao ključnog regionalnog kulturnog središta i usklađivanje s kulturnim ciljevima Saudijske vizije 2030.Predstojeći kanal, koji će početi sa strimingom u septembru, biće dostupan putem satelitskog paketa MBC i Shahid.net. Njegov primarni cilj je pojačati saudijski kulturni sadržaj na globalnoj razini, doprinoseći prisutnosti Kraljevine u svjetskom inovacijskom okruženju. Raznovrsna postava kanala obuhvatit će književnost, poeziju, pozorište, kino, modu i kulinarsku umjetnost, privlačeći domaće i međunarodne gledaoce.

Osim kanala, sporazumom je predviđeno pokretanje digitalne medijske platforme specijalizirane za generiranje video sadržaja za online platforme. Ova platforma će također objavljivati ​​članke, podcaste i dokumentarne filmove, čime će se proširiti mogućnosti za kreatore lokalnog sadržaja i podstaći veze sa stručnjacima u ovoj oblasti.

Ova inicijativa je u skladu s kulturnim preporodom potaknutim Saudijskom vizijom 2030, koja se podudara sa težnjama nove generacije željne brzog tehnološkog napretka. Kroz ovo partnerstvo, Saudijska Arabija ima za cilj da proslavi svoje bogato kulturno naslijeđe i pokrene svoju kreativnu zajednicu na globalnu scenu.

Advertisement