Pad profita od avio-saobraćaja u Hong Kongu

0
pad-profita-od-avio-saobracaja-u-hong-kongu
Pad profita od avio-saobraćaja u Hong Kongu

Hong Kong Aerospace Technology Group (HKATG), koja je većinski vlasnik svoje podružnice Aspace, a u julu je otvorila veliki pogon za proizvodnju satelita, prijavila je pad bruto dobiti od 44,4 odsto i pad prihoda od 27,1 odsto za šest meseci koji se završavaju 30. juna.

Postrojenje za proizvodnju satelita planira proizvodnju 200 letjelica godišnje.“Međunarodno okruženje ostaje složeno, a pritisak zbog smanjenja domaće potražnje, šoka na lance snabdevanja i slabljenja očekivanja i dalje se pojavljuje,” navodi se u saopštenju kompanije.

HKATG je objasnio da su troškovi povezani sa prelaskom na globalni satelitski graditelj odgovorni za pad profita. Osnovna delatnost kompanije bila je proizvodnja štampanih ploča i drugih elektronskih proizvoda.

Kompanija je prijavila prihod od 236,4 miliona RMB (30 miliona evra) za šest meseci koji su se završili 30. juna, što je za 27,1 odsto manje u odnosu na isti period prošle godine. Bruto profit, na 17,3 miliona RMB, pao je za 44,4 odsto. Operativni gubitak za taj period proširio se na 73,2 miliona RMB u poređenju sa 44,5 miliona RMB pre godinu dana.

“Uprkos takvim izazovima, odbor je i dalje pozitivan na perspektivu vazduhoplovnog poslovanja s obzirom na ogromnu potražnju za komercijalnim satelitima sa globalnih tržišta, kao i potencijal rasta nakon otvaranja hongkonškog centra za proizvodnju satelita i centra za kontrolu i primjenu satelitskih operacija u Hong Kongu,” navodi se u saopštenju kompanije.