Prihodi od plaćanja televizije u Indoneziji dostići 1,5 milijardi dolara u 2027. godini

0

Prihodi od pay-TV usluga u Indoneziji trebalo bi da porastu po složenoj godišnjoj stopi rasta (CAGR) od četiri odsto sa 1,2 milijarde dolara u 2022. na 1,5 milijardi dolara u 2027. godini, uz kontinuirani rast pay-TV računa i bez očiglednog trenda rezanja kablova u zemlji, predviđa GlobalData, vodeća kompanija za podatke i analitiku.

Indonezija - Ukupna pay-TV pretplata po tipu - DTH, Kablovska TV, IPTV - 2022-2027Indonezijska pay-TV prognoza (Q1 2023) otkriva da, iako će svi pay-TV segmenti doživeti rast pretplate tokom predviđenog perioda, broj IPTV naloga će se posebno povećati najbržim CAGR-om od 9%, podstaknut poboljšanjem fiksne širokopojasne infrastrukture u zemlji i sve većim usvajanjem multi-play paketa sa integrisanom IPTV uslugom.

Uprkos postepenom padu udela u ukupnim pay-TV računima sa 73% u 2022. godini na 68% u 2027. godini, DTH usluge će ostati najpretplaćenija pay-TV platforma u zemlji tokom predviđenog perioda.

Harendra Sharma, analitičarka telekomunikacija u GlobalData-u, kaže: “Prosječna mjesečna potrošnja po pay-TV računu će ipak pasti sa 4,66 dolara na 4,17 dolara između 2022. i 2027. godine zbog strategija promotivnih cijena i popusta koje su proširili pay-TV operateri kako bi spriječili konkurenciju, posebno sa OTT platformi, i zadržali svoju bazu pretplatnika.

“K-Vision će predvoditi tržište pay-TV usluga u Indoneziji, po udelu pretplate tokom prognoziranog perioda uglavnom zbog svoje snažne pozicije u DTH servisu, dok će Telkom Indonesia dominirati rastućim IPTV segmentom usluga u smislu baze pretplatnika.”