RTL izgubio tužbu za distribuciju kanala protiv Peštane

RTL televizija izgubila je spor protiv hotelskog lanca Pestana Group u vezi sa distribucijom svog RTL TV kanala, navodi portugalska Economia .

Nemački emiter je tvrdio da je Peštana bez prethodnog odobrenja distribuirala RTL TV u dva svoja hotela u periodu od maja 2013. do februara 2014. godine.

RTL Televizija pokrenula je tužbu na Sudu za intelektualnu svojinu, koja je potom prešla na Apelacioni sud u Lisabonu, a potom na Vrhovni sud pravde. Sve sudske instance su smatrale da je tužba neosnovana, a odluku je potvrdio i Evropski sud pravde.

Prema posljednjoj presudi, koju je prošle sedmice izrekao Vrhovni sud pravde, ustanove poput hotela nisu obuhvaćene pojmovima “kablovski operater” ili “distributer kablova”.

Vrhovni sud pravde je također presudio da „istovremena, nepromijenjena i neograničena distribucija TV ili radijskih emisija koje se emituju putem satelita i namijenjene za prijem od strane javnosti ne predstavlja kablovsku reemitaciju kada je vrši subjekat koji nije kablovski distributer , kao što je hotel.”

DVB Portal

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept
Scroll to Top