Satelit Badr 8 testira na orbitalnoj poziciji 27º istočno

0

Badr 8 , novi telekomunikacijski satelit arapskog satelitskog operatera Arabsat, prolazi kroz tehničke testove prije komercijalnog lansiranja. Satelit je parkiran na poziciji 27° istočno, odnosno nedaleko od svog konačnog cilja od 26° istočno.

Tehnički testovi satelita Badr 8 imaju za cilj provjeru tehničkog stanja satelita za orbitu i samog pokrivanja. Satelit je testiran u C i Ku opsezima. Ove frekvencije i paketi se koriste za testiranje kako se ne bi ometao prenos satelita na susjednim pozicijama, odnosno 26° istočno, gdje su stacionirani Badr 4, Badr 5, Badr 6 i Badr 7 i 28,2°E, gdje je Astra 2E, Astra 2F i Astra 2G sateliti rade.Zadatak Badr 8 će biti pružanje širokog spektra usluga na poziciji 26° istočno, odnosno prenos radio stanica, televizijskih kanala i servisa podataka, a prije svega zamjena rada satelita Badr 4 , Badr 5   i Badr 6 , koji su već na kraju svog očekivanog životnog vijeka.

Satelit Badr 8 lansiran je u svemir prošlog maja sa kosmodroma Cape Canaveral, na Floridi, raketom Falcon 9 američke kompanije Space X.

Badr 8 će imati različite snopove: za Ku bend će imati 6 zraka MENA (FSS i BSS), MENA (FSS i BSS), Sjeverna Afrika i Centralna Azija. Evropa će biti pokrivena EMENA paketima (FSS i BSS). Pokrivenost MENA zraka trebala bi biti slična onoj kod satelita Badr 4.

Organizacija za arapske satelitske komunikacije, Arabsat , upravljala je s nekoliko telekomunikacionih satelita od 1985. godine, naglašavajući prisustvo Badr 4 , 5 i 6 na orbitalnoj poziciji 26º istočno.