skip to Main Content
Sky i Freesat će isključiti BBC sa SD od 24/01

Operateri Sky UK i Freesat započinju tehnički rad na nadogradnji BBC emitiranja na visoku definiciju. 24. januara ove godine gledaoci na jugu Engleske će biti prvi koji će vidjeti kako njihov regionalni BBC One kanal prelazi sa SD na HD na poziciji broj 101. U isto vrijeme, Sjeverna Irska će preći na punu pokrivenost BBC One HD i BBC Two HD .

Gledaoci sa starijim prijemnicima će biti prebačeni na BBC One Nightlight. Ovo je posebna SD verzija BBC One bez lokalnih vijesti. Gledaoci tokom regionalnih bendova će vidjeti poruku koja ih obavještava o promjeni. Distribucija je već testirana na tp. 37 (12,422 GHz, pol. H, SR: 27500, FEC: 2/3; DVB-S / QPSK) satelita Astra 2F (28,2 ° E) u britanskom snopu.

Planirano je da svi regioni pređu na HD do kraja marta 2023. Korisnici Freesata mogu provjeriti da li je njihov prijemnik kompatibilan s promjenom posjetom kanala 799. BBC emiter će uskoro objaviti detalje pomoći za najugroženije korisnike.

Druga serija izmjena dogodit će se u ponedjeljak, 13. februara i zahvatit će gledaoce u Londonu, na istoku i istočnom Midlandsu. Dalje promjene će se odvijati u fazama i tako do početka proljeća. Nakon 27. marta, sve regije BBC One će biti pokrivene HD signalom putem satelita, kao i BBC Alba HD , BBC Parliament HD i BBC RB1 HD .

BBC će onemogućiti sve SD emisije sa tp. 48 (10,818 GHz, pol. V, SR: 22000, FEC: 5/6; DVB-S/QPSK) satelit Astra 2E (28,2°E) u UK snopu kako bi se napravio prostor za dalje regionalne verzije BBC One HD . Testno emitiranje će početi odmah nakon prebacivanja multipleksa na DVB-S2. Biće dostupni sljedeći kanali:BBC One East HD , BBC One East Midlands HD , BBC One London HD , CBeebies HD/BBC Four HD . Zvanično lansiranje na platformama Sky i Freesat očekuje se sredinom februara nakon testnog perioda.

Izvor: rxtvinfo.com

49

Vezani članci

Hoće li se TivùSat plaćati?

Hoće li se TivùSat plaćati?

Italijanska sportska organizacija Lega Calcio počinje da prati proces koji će dovesti do sledećeg tendera Serije A i time dodele...

Bulsatcom sa novim transponderom

Bulsatcom sa novim transponderom

Operater bugarske satelitske pay-TV platforme Bulsatcom aktivirao je novi transponder za emitovanje. Operaterov novi DVB-S2 multipleks radi na satelitu Hellas...

MUX D: Danas zadnji dan za prijavu na javni poziv

33E: Bosanski programi premješteni na T2-MI

Paket bosanskohercegovačkih programa provajdera Dasto Semtel promijenio je parametre emitovanja na distributivnom satelitu Eutelsat 33E. Pored promjene transpondera, a time...

Back To Top
Search