Streaming umjesto ORF Sport+ kanala

Prema izvještajima medija, Austrijska radiodifuzna korporacija ( ORF ) razmatra transformaciju sportskog kanala ORF Sport+ . U budućnosti se ovo više ne bi distribuiralo na linearnoj osnovi, već bi se sportski program nudio putem striminga na internetu. Istovremeno, glavni kanal austrijske javne televizije ORF 1 treba da bude ojačan sa više direktnih sportskih prenosa.

ORF u Austriji želi da uštedi 300 miliona evra
Prema planovima svog direktora Rolanda Vajsmana u Austriji, javni servis ORF želi da uštedi oko 300 miliona evra do 2026. 20. februara ove godine. šef ORF-a predstavio je novi koncept upravnom odboru. Vladajuća stranka ÖVP je nedavno nekoliko puta pozivala na takvo rješenje, ali neka od njih su prilično kontroverzna i mogu završiti s velikim gubicima, i na kulturnom nivou. Između ostalog, to prijeti i kraj Simfonijskog orkestra radija ORF (RSO).

Sportski kanal ORF Sport+ bi se integrisao u ORF 1 programski i striming servis austrijske TV. Zaključeno je da GIS, podružnica ORF-a, treba značajno smanjiti svoj budžet. 

Austrijska ministrica medija Susanne Raab (ÖVP) insistira na smanjenju korisničkih naknada.
Za buduće finansiranje ORF-a priprema se naplata od strane austrijskih domaćinstava nezavisno od uređaja, kako je dogovoreno u Njemačkoj. ORF trenutno prima oko 67 posto. naknade za emitovanje – ukupno skoro milijardu eura godišnje – ostatak ide federalnim i državnim vladama. ORF stanica zapošljava oko 3.000 ljudi.

DVB Portal

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept
Scroll to Top