Uspješno lansiran satelit Arabsat Badr-8

0

Arabsat Badr-8 uspješno lansiran: s Airbusovim inovativnim optičkim komunikacijskim korisnim opterećenjem TELEO

TOULOUSE — The Airbusov satelit Arabsat Badr-8 Lansiran je iz Cape Canaverala, Florida. Na osnovu Airbusovog najnovijeg geostacionarnog satelita Eurostar Neo, Badr-8 će omogućiti povezivanje korisnicima širom Evrope, Bliskog istoka, Afrike i centralne Azije.Svemirska letjelica je također opremljena prvim svjetskim inovativnim svemirskim demonstratorom TELEO za pružanje prostora za zemaljske optičke komunikacije pri gigabitnim brzinama. TELEO demonstratorsko korisno opterećenje dizajnirano je da olakša komunikaciju optičkih veza velikog kapaciteta, igrajući ključnu ulogu u Airbusovom razvoju nove generacije optičke komunikacijske tehnologije u svemiru.

Jean Marc Nasr, šef svemirskih sistema, rekao je: “Obilježavanje našeg trećeg uspješnog lansiranja Eurostar Neo serije i naše osme letjelice izgrađene za Arabsat, Badr-8, opremljene vrlo inovativnim TELEO korisnim opterećenjem, najnovija je velika prekretnica za naše telekomunikacijsko poslovanje. Sa povećanom nosivosti i efikasnijim sistemima za napajanje i termičku kontrolu, Badr-8 će zameniti i povećati kapacitet Arabsata.

Nakon uspješnog lansiranja i razdvajanja, Badr-8 koristi svoj električni pogonski sistem kako bi stigao do geostacionarne orbite na 36.000 km. Satelit će zatim proći sveobuhvatan period testiranja u geostacionarnoj orbiti prije nego što uđe u punu upotrebu. Sa lansirnom masom od 4,5 tone i snagom od 17,8 kW, satelit je dizajniran da radi u orbiti 15 godina. Airbusovi ultrapouzdani geostacionarni telekomunikacijski sateliti postigli su više od 1.300 godina rada u orbiti.

Airbusova Eurostar Neo platforma razvijena je u okviru partnerskih projekata Evropske svemirske agencije (ESA), zajedno sa francuskom svemirskom agencijom CNES, a snažno je podržana od strane Britanske svemirske agencije i drugih agencija širom Evrope. TELEO demonstratorsko opterećenje razvijeno je uz podršku CNES-a.

Advertisement