skip to Main Content
Virgin Orbit prikupio 10 miliona dolara za hitne slučajeve
Virgin-orbit-prikupio-10-miliona-dolara-za-hitne-slucajeve

Posao lansiranja satelita Virgin Orbit Sir Richarda Bransona povećao je finansijski zastoj od 10 miliona dolara (9,1 milion eura), navodi se u podnesku američkoj Komisiji za vrijednosne papire (SEC) 30. januara. Novac dolazi od sestre – ali odvojene – kompanije, Virgin Investments Limited (VIL), investicionog ogranka Bransonove Virgin grupe.

U podnesku SEC-a navodi se da će gotovina biti korišćena kao “obrtni kapital” za pokretanje biznisa i da je obezbeđena od strane VIL-a u obliku viših obezbeđenih konvertibilnih novčanica koja se može konvertovati u akcije zajedničkih akcija Društva ili drugih kvalifikovanih hartija od vrednosti.

Konvertibilna nota sadrži uobičajene događaje neizvršenja, snosi kamatu po godišnjoj stopi od 12% (ili 16% nakon pojave i tokom trajanja događaja neizvršenja obaveza prema konvertibilnoj novčanici), koja se plaća u gotovini polugodišnje, i ima datum dospeća 4. novembra 2024. godine.”

Postoje i druge obaveze vezane za novčanu injekciju. Virgin Orbit se složio, prema podnesku SEC-a, da: “Nakon pojave i nastavka neizvršenja obaveza prema konvertibilnoj novčanici, VIL ima pravo da, između ostalog, oduzme imovinu koja je predmet sigurnosnog interesa. Ugovor o bezbednosti takođe daje pravo kompaniji VIL da ostvari takva prava u slučaju pojave i nastavka neispunjenja obaveza prema konvertibilnoj novčanici prodatoj i izdatoj kompaniji VIL 4. novembra 2022. godine u glavnici od 25 miliona dolara ili konvertibilnoj novčanici prodatoj i izdatoj kompaniji VIL 19. decembra 2022. godine u glavnici od 20 miliona dolara.

Ovo je treća vježba prikupljanja gotovine u isto toliko mjeseci za Virgin Orbit. U novembru 2022. godine Virgin Orbit je prikupio 25 miliona dolara u obliku visoke neosigurane konvertibilne note iz VIL-a, a zatim 19. decembra 20 miliona dolara u drugoj višoj osiguranoj konvertibilnoj novčanici.

Troškovi duga su se udvostručili u tih nekoliko meseci, sa šest odsto u novembru prošle godine na 12 odsto sada.

Virgin Orbit je prijavio gubitke od 149,5 miliona dolara za prvih devet meseci trgovanja 2022. godine, i sa samo 71 milion dolara u gotovini na kraju trećeg kvartala.

113

Vezani članci

nilesat-objavio-dividendu

Nilesat isplatio dividendu

Satelitski operater Nilesat sa sjedištem u Kairu objavio je isplatu novčane dividende u iznosu od 0,45 dolara po dionici. Isplata...

kanada-investira-u-mda

Kanada investira u MDA

Kanadska vlada će uložiti 1,2 milijarde kanadskih dolara (0,81 milijardi evra) u svemirsku robotiku i satelitski biznis MDA (bivši Macdonald,...

Back To Top
Search