Skip to content

BiH: Adamant Holding Inc preuzima 51% vlasništva nad EuroproNET-om

europromet

Adamant Holding Inc. (CSE: ADMT) (FSE: U06 ) je nakon prethodnog pisma namjere zaključio ugovor o stjecanju 51% udjela u EuroproNET Bosnia d.o.o (“EuroproNET” ili “kompanija”) koja posjeduje višestruke licence za telekom usluge i ima ugovore sa nekim od najvećih međunarodnih konglomerata i vladinih grupa. Ovim ispunama se može pristupiti na web stranici SEDAR-a.

Pregled EuroproNET-a:

EuroproNET je potpuno licencirani provajder Internet usluga (ISP) osnovan 2000. godine i nudi niz usluga uključujući: pristup Internetu za privatne i poslovne korisnike; Datacenter rješenje sa dvije glavne lokacije u centru Sarajeva, niz bežičnih rješenja i telekomunikacionih usluga; web usluge s razvojem i postavljanjem web prezentacija; online marketing, poslovna rješenja temeljena na informacijskim tehnologijama; i tehnička podrška.

Trenutno EuroproNET nudi usluge za zemlje regiona jugoistočne Evrope i nudi konkurentne cene prateći evropske smernice. Kompanija je 2002. godine dobila licencu za ISP u cijeloj zemlji, a zatim licencu mrežnog operatera (licenca za regionalnu WL mrežu i fiksne javne telefonske usluge 2006.). Kompanija posjeduje licencu za optička vlakna, licencu za radio bežičnu vezu, licencu za fiksnu telefoniju i licencu za odabir operatera. Od danas, EuroproNET je fokusiran na zemlje jugoistočne Evrope kao što su Albanija, Kosovo, Moldavija, Crna Gora, Severna Makedonija i Srbija, gde kompanija planira da bude lider u industriji.

„Ova skora akvizicija označava našu sljedeću fazu u telekomunikacijskom prostoru jer će licence u vlasništvu EuroproNET-a ojačati naš poslovni model, uključujući marketing i implementaciju rješenja naše digitalne divizije za Europronetove klijente, i omogućiti Adamantu da trenutno stekne decenije veze i ugovore koji će imati koristi svim zainteresovanim stranama“, izjavio je izvršni direktor Andrea Pagani.

Neki od većih klijenata EuroproNET-a su:

– Coca Cola Beverages d.o.o Bosnia i Hercegovina
– Uniqa Osiguranje d.d. Bosnia i Hercegovina
– Vienna Osiguranje Bosnia i Hercegovina
– Hrvatski Telekom d.d. Bosnia i Hercegovina
-INFOSOFT d.o.o. Bosnia i Hercegovina
– Philips Consumer Lifestyle B.V. Bosnia i Hercegovina
– Energoinvest d.d. Bosnia i Hercegovina
– Raiffeisen BANK d.d. Bosnia i Hercegovina
– INTESA SANPAOLO BANKA d.d. Bosnia i Hercegovina
– AUTCON/EUFOR (European Union Force in, Supporting the Armed Forces of Bosnia and Herzegovina (AFBiH)

Menadžment Adamanta će usmjeriti fokus Europroneta na kreiranje strategije generiranja potencijalnih kupaca za privlačenje poslovnih kupaca u regionu Balkana kao “veliko preduzeće” i proširenje otiska u potrazi za malim i srednjim preduzećima zahvaljujući sinergiji sa ostatkom podružnica u Adamant Holding Inc.

Analiza i Outlook globalnih dobavljača internetskih usluga (ISP).

Očekuje se da će globalni provajderi internetskih usluga (ISP) rasti CAGR od 4,4% između 2022.-2028. sa 475,17 milijardi USD u 2021. na 644,87 milijardi USD do 2028. godine, uz proširenje pokrivenosti mobilnom mrežom i povećanje usvajanja mobilnih podataka. Unutar Evrope predviđa se da će Njemačka rasti na približno 4,1% CAGR, dok će ostatak evropskog tržišta (kako je definisano u studiji) dostići 111,7 milijardi američkih dolara do 2027. godine. Evropska unija će imati za cilj da Evropljanima omogući brže internetske brzine i poveća brzine u domaćinstvu iznad 100 Mbps.

Usluga bežičnog širokopojasnog pristupa je pozicionirana tako da demonstrira najbrži rast kroz predviđeni period kako bi postala najveći segment među svim širokopojasnim vezama do 2030. Brzi rast je podržan tehnološkim napretkom i praktičnošću korisnika. Za razliku od drugih širokopojasnih veza, bežične usluge koriste radio valove ili Wireless Fidelity (Wi-Fi) umjesto kablova. Brza evolucija mobilnih bežičnih usluga od 3G do 4G, a sada je nova 5G tehnologija dodatno povećala potražnju i primjenu bežičnih širokopojasnih usluga.

O ADAMANTU

ADAMANT Global Holding je vlasnik Oktacom Inc., licenciranog Global Telecom Carriera u okviru međunarodnog veleprodajnog VoIP (voice over IP) poslovanja, i Brilliance ltd, kompanije za mobilne usluge bazirane na oblaku koja pruža visokokvalitetne glasovne terminacije na tržištu vođenom rastuća aktivnost u onlajn komunikacijama i trgovini; dizajnirao je softversku aplikaciju za Apple iOS i Android, kao što su SKYPE i WhatsApp.

Back To Top
Search

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept