Kineski vojni naučnici predložili razvoj mjera za onesposobljavanje ili uništenje Starlinka

Kineski vojni naučnici smatraju da Kina mora razviti mogućnosti za onesposobljavanje ili čak uništenje satelitske mreže Starlink koja je u vlasništvu kompanije SpaceX.

Naučnici su istakli mogućnost da se Starlink koristi u vojne svrhe koje bi mogle pomoći drugim zemljama da zaprijete nacionalnoj sigurnosti Kine. Stoga naučnici pozivaju na razvoj antisatelitskih mogućnosti uključujući hard i soft kill metode. Hard metode podrazumijevaju fizičko uništenje satelita npr. promoću projektila, a soft metode se odnose na sofver i operativni sistem satelita.

Također, naučnici predlažu razvoj nadzornog sistema koji može pratiti svaki Starlink satelit. Time bi se riješio jedan problem, a to je mogućnost lansiranje vojnog tereta zajedno sa ostalim satelima koji su dio konstelacije.

Kineska vojska je upozorila i na opasnosti koje predstavlja satelitska internet mreža.

“I dok Starlink tvrdi da je civilni program koji nudi usluge brzog interneta, on ima snažnu vojnu pozadinu”, navodi se u vojnom kineskom časopisu.

Lansirna mjesta nalaze se u vojnim bazama, a SpaceX je ranije dobio sredstva Američkih zračnih snaga da proučava kako se Starlink sateliti mogu povezati s vojnim avionima pod enkripcijom, tvrde kineski naučnici. Oni su također upozorili da bi Starlink mogao ubrzati komunikaciju borbenih aviona i dronova za više od 100 puta.

“Na Starlink satelite se mogu montirati izviđački, meteorološki i navigacijski uređaji kako bi se dodatno poboljšala borbena sposobnost američke vojske u područjima poput izviđačkog daljinskog otkrivanja, prenošenja komunikacija, navigacije i pozicioniranja, napada i sudara te zaklona u svemiru”, tvrde kineski naučnici.

Između hard i soft mjera, naučnici preferiraju soft mjere jer fizičko uništenje satelita stvara svemirski otpad koji bi mogao ometati kineske aktivnosti.

Kina se ranije žalila UN-u zbog bliskog susreta svemirske stanice Tiangong sa Starlink satelitima. Stanica je morala izvršiti manevre za izbjegavanje dva puta 2021. godine kako bi minimizirala rizik od sudara.

Također, uništavanje nekoliko Starlink satelita ne bi u potpunosti onesposobilo Starlink konstelaciju jer je SpaceX već lansirao više od 2.500 satelita.

DVB Portal

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept
Scroll to Top