Nokia će otpustiti 14.000 zaposlenih nakon pada prihoda od 20%.

0

Nokia, finska kompanija koja proizvodi opremu za telekomunikacione mreže, prijavila je pad prodaje u QoQ od 20%. A da bi se ublažio uticaj, otpustiće 14.000 zaposlenih, što je preko 15% ukupne radne snage.

Prema riječima izvršnog direktora, prodaja 5G opreme pala je za 40 posto u Sjevernoj Americi, a druga velika tržišta su također premašila svoj vrhunac. Otpuštanja će omogućiti Nokiji da uštedi 400 miliona eura do kraja 2024. godine i još 300 miliona u 2025. godini, procjenjuje kompanija.Sjedinjene Američke Države su jedno od najvećih tržišta za Nokiju i drugog dobavljača opreme Ericsson. Kompanije očekuju sezonsko poboljšanje u sljedećem tromjesečju, ali ukupna neizvjesnost će se zadržati i u 2024.

U intervjuu za Reuters , Pekka Lundmark, predsjednik i izvršni direktor Nokije, rekao je da kompanija i dalje vjeruje u srednjoročno i dugoročno tržište, ali da “jednostavno ne zna” kada će se ono oporaviti. Novinska agencija je istakla da je 5G trebao biti revolucija u automatizaciji i povezivanju, ali posao sporo usvaja novu tehnologiju za automobile bez vozača i poslove na velikim udaljenostima u oblasti medicine i inženjeringa.