Skip to content

Nokia će otpustiti 14.000 zaposlenih nakon pada prihoda od 20%.

nokia

Nokia, finska kompanija koja proizvodi opremu za telekomunikacione mreže, prijavila je pad prodaje u QoQ od 20%. A da bi se ublažio uticaj, otpustiće 14.000 zaposlenih, što je preko 15% ukupne radne snage.

Prema riječima izvršnog direktora, prodaja 5G opreme pala je za 40 posto u Sjevernoj Americi, a druga velika tržišta su također premašila svoj vrhunac. Otpuštanja će omogućiti Nokiji da uštedi 400 miliona eura do kraja 2024. godine i još 300 miliona u 2025. godini, procjenjuje kompanija.

Sjedinjene Američke Države su jedno od najvećih tržišta za Nokiju i drugog dobavljača opreme Ericsson. Kompanije očekuju sezonsko poboljšanje u sljedećem tromjesečju, ali ukupna neizvjesnost će se zadržati i u 2024.

U intervjuu za Reuters , Pekka Lundmark, predsjednik i izvršni direktor Nokije, rekao je da kompanija i dalje vjeruje u srednjoročno i dugoročno tržište, ali da “jednostavno ne zna” kada će se ono oporaviti. Novinska agencija je istakla da je 5G trebao biti revolucija u automatizaciji i povezivanju, ali posao sporo usvaja novu tehnologiju za automobile bez vozača i poslove na velikim udaljenostima u oblasti medicine i inženjeringa.

Back To Top
Search

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept