Croatia osiguranje uvodi procjenu štete na vozilima uz umjetnu inteligenciju

0
croatia-osiguranje-uvodi-procjenu-stete-na-vozilima-uz-umjetnu-inteligenciju
Croatia osiguranje uvodi procjenu štete na vozilima uz umjetnu inteligenciju
inteligentni sustav za procjenu štete - AI platforma za-procjenu štete Croatia osiguranje
Inteligentna automatizirana platforma za procjenu štete [Izvor: Croata osiguranje]

Croatia osiguranje predstavilo je na centralnom procjenilištu u Novom Zagrebu automatiziranu procjenu štete na motornim vozilima temeljenu na umjetnoj inteligenciji (artificial intelligence – AI). Korisnicima je tako omogućena procjena štete u manje od tri minute bez potrebe da izlaze iz vozila i fizički popunjavaju papirnatu dokumentaciju.

U odnosu na klasičnu prijavu i procjenu šteta na vozilima, koje traju u prosjeku od 30 do 45 minuta, prosječno trajanje prijave i procjene s novom tehnologijom skraćeno je pet puta i traje šest do osam minuta, od čega sama procjena traje do tri minute.“U zadnje tri godine u digitalizaciju smo uložili više od 33 milijuna eura, a rješenje koje danas predstavljamo još je jedan iskorak koji donosimo na hrvatsko i europsko tržište”, kazao je predsjednik Uprave Croatia osiguranja Davor Tomašković predstavljajući inovaciju. Dodao je kako je u novo procjenilište i razvoj AI platforme za prijavu i procjenu šteta investirano više od 400.000 eura.

Riječ je o sofisticiranom digitalnom sustavu koji povezuje rad rotacione 360° view mehaničke platforme, video opreme i kalkulacijskog sustava za detekciju oštećenja i kalkulaciju popravka koji će značajno unaprijediti sustav procjena šteta, pojednostaviti i ubrzati sam proces i povećati preciznost procjene štete.

Šest do osam minuta: Brza i efikasna prijava i procjena štete

Za cijeli proces, od same prijave putem QR koda do izvida i procjene štete koja će korisniku osiguranja stići e-mailom, potrebno je između 6 i 8 minuta. Sama procjena štete na rotacionoj 360° platformi traje do 3 minute tijekom kojih sustav napravi veliki broj fotografija visoke rezolucije na kojima može prepoznati intenzitet i dubinu oštećenja. Sustav se tehnološki naslanja na već implementiranu prijavu štete putem QR koda. Njome je omogućena prijava štete u nekoliko minuta bez potrebe za fizičkim popunjavanje papirnate dokumentacije.

“Tijekom procjene, sustav aktivno komunicira s korisnikom kroz obavijesti na ekranu. U isto se vrijeme kroz AI rješenje obavlja prepoznavanje vozila i oštećenja te se po završetku rotacije platforme izrađuje kalkulacija popravka vozila koju klijent zaprima u realnom vremenu”, pojasnila je direktorica Sektora za upravljanje naknadama šteta u Croatia osiguranju Vesna Sanjković. Dodala je kako su na razvoju procesa radili godinu dana. Uz vlastite djelatnike surađivali su s tehnološkim kompanijama Solera, Alfa-Kov, Avitech te tvrtkom I.B. tehnologije.

Vančo Balen, član Uprave Croatia osiguranja, istaknuo je kako su novo procjenilište i digitalni inteligentni sustav za procjenu šteta samo dio niza njihovih aktivnosti koji doprinose stvaranju dodatne vrijednosti za klijente kroz brzu i sigurnu isplatu štete, te da su ponosni i na mrežu partnerskih servisa. Naime, na lokaciji je moguće odraditi i jednostavniji popravak štete na vozilu u suradnji s partnerima, pa klijenti mogu sve napraviti na jednom mjestu.

AI-platforma-za-procjenu-stete - Croatia osiguranje
Kristijan Oslić, Vesna Sanjković, Davor Tomašković, Luka Ortolan i Vančo Balein

Tehnička neispravnost vozila – čest uzrok prometnih nesreća

Na panel raspravi, održanoj nakon predstavljanja inovacije, sudjelovali su Kristijan Oslić, direktor Službe za prevenciju zlouporaba i unapređenje procesa obrade šteta u Croatia osiguranju, Krunoslav Ormuž s Fakulteta strojarstva i brodogradnje, Goran Zovak iz Centra za vozila Hrvatske i Fakulteta prometnih znanosti te Berislav Barišić Jaman, voditelj Službe traseoloških vještačenja i glavni vještak za prometno-tehnička vještačenja u MUP-ovom centru “Ivan Vučetić”.

Svi sudionici istaknuli su važnost primjene modernih tehnologija za bolje korisničko iskustvo i povećanje povjerenja u osiguranje. Komentirali su i činjenicu da je prosječna starost vozila u Hrvatskoj 15 godina, kao i da na tehničkim pregledima svako peto vozilo ne prođe tehnički pregled. Zovak je istaknuo da je prema njihovim istraživanjima gotovo 40 posto vozila starijih od 10 godina tehnički neispravno. Upravo je ta tehnička neispravnost vozila često uzrok prometnih nesreća.