Skip to content

Kina pustila u rad internet uslugu deset puta bržu od dosadašnjih

kina-pustila-u-rad-internet-uslugu-deset-puta-brzu-od-dosadasnjih
Skip to content

IT i Tehnologija


Piše: Poslovne novine

15. Novembra 2023. 21:11

Pomoću ove konekcije moguć je transfer podataka po brzini od 1.2 terabita po sekundi između Pekinga na sjeveru, Vuhana u centralnom dijelu Kine i Gvangžua na jugu.

U pitanju je put optičkih kablova dug više od 3.000 kilometara, aktiviran u julu, a zvanično pušten u rad tek sada, nakon što su uspješno izvršeni svi potrebni testovi.

Ovo dostignuće rezultat je saradnje između Sinhua univerziteta, “China Mobile” operatera, i kompanija Huawei i Cernet.


VEZANI ČLANCI

IT i Tehnologija

Milioni stanovnika Australije danas bez mobilnih i internet usluga

Milioni stanovnika Australije ostali su danas bez mobilnih i internet usluga, nakon što je kod mobilnog operatera Optus došlo do pada sistema. Optus je drugi po veličini provajder u zemlji, sa više od 10 miliona pojedinačnih korisnika i još stotina hiljada pravnih lica sa kojima sarađuje. Prekid je izazvao kašnjenja u saobraćaju, onemogućio bolničke telefonske…

Energetika

Cijena nafte bi mogla porasti i do 100 dolara po barelu do kraja godine

Velika globalna potražnja za naftom, posebno iz Kine, zajedno sa izvještajima o smanjenju zaliha sirove nafte širom svijeta, sugeriše da bi cijene nafte mogle da dostignu 100 dolara po barelu prije kraja godine. U najnovijoj analizi uglednog portala oilprice.com navodi se da zemlje Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) u ovom trenutku proizvode manje nafte zbog…


poslovnenovine.ba

Back To Top
Search

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept