Meta blokira Kanađanima pristup vijestima preko Instagrama i Fejsbuka

0
Meta je počela da blokira Kanađanima pristup vijestima na Fejsbuku i Instagramu kao odgovor na novi zakon koji zahteva od digitalnih džinova da plaćaju izdavačima za takav sadržaj.
 
Gugl je rekao da razmatra sličan potez u sklopu tekuće globalne rasprave jer sve više vlada pokušava da natjera tehnološke kompanije da plaćaju za sadržaj vijesti.
 
Vijesti objavljene na stranim stranicama takođe neće biti vidljive kanadskim korisnicima Fejsbuka i Instagrama, pa više neće moći da dele članke na te dvije platforme.
 
 
Meta je napomenula da će se promkene koje počinju u utorak sprovoditi “tokom sledećih nekoliko nedelja”.
 
Novinar AFP-a još je mogao da vidi vijesti na Fejsbuku u utorak, ali neki su korisnici javili da su već dobili poruke u kojima piše da je takav sadržaj blokiran.
 
 
Zakon o onlajn vijestima zasniva se na sličnom zakonodavstvu uvedenom u Australiji i ima za cilj da podrži posrnuli kanadski sektor vijesti koji je doživeo gašenje stotina publikacija u poslednjih 10 godina.
 
 
Zahtijeva se da digitalni džinovi sklope poštene komercijalne ugovore za vijesti i informacije koje se dijele na njihovim platformama ili se suoče sa obavezujućom arbitražom.
 
 
Izvještaj kanadskog parlamentarnog nadzornika budžeta iz oktobra 2022. procjenjuje da bi zakon mogao dovesti do toga da kanadske novine dobiju oko 250 miliona američkih dolara godišnje od digitalnih platformi.
 
 
Meta je rekla da je predlog zakona manjkav i da se temelji na “netačnoj premisi da Meta nepravedno ima koristi od sadržaja vijesti koji se deli na platformama, dok je obrnuto istina”. Umjesto toga, navodi se, novinske kuće dijele sadržaj na Fejsbuku i Instagramu kako bi privukle čitaoce, što pomaže njihovim sopstvenim rezultatima.
 
 
– Ljudi koji koriste naše platforme ne dolaze ka nama zbog vijesti – dodaje se.
 
 
Ministarka kulturne baštine Paskal Sentonž nazvala je potez blokiranja vesti “neodgovornim”, napominjući da 80% svih prihoda od onlajn oglašavanja u Kanadi ide Meti i Guglu.
 
 
– Slobodni i nezavisni mediji temelj su naše demokratije – rekla je, dodajući da druge zemlje razmatraju uvođenje sličnih zakona “kako bi se uhvatile ukoštac s istim izazovima”.
 
 
 
Kanadska javna radio televizija (CBC) kritikovala je Metin potez kao “neodgovoran i kao zloupotrebu tržišne moći”. CBC je pozvao Metu da se ponaša odgovorno vraćajući Kanađanima pristup vijestima.
 
Ali, neki kanadski mediji zauzeli su složeniji stav.
 
 
Prošlog mjeseca uvodnik u vodećim novinama “Globe and Mail” sugerisao je da predlog zakona “iskrivljuje tržište štiteći određene kompanije od stvarnosti”.
 
 
Umjesto toga, poziva se na poreske olakšice za čitaoce koji se pretplate na onlajn vijesti, tvrdeći da bi takav potez “pogurao redakcije na inovacije” i stavio odluku o tome ko će dobiti finansijsku podršku u ruke čitaoca.
 
 
Australijski Kodeks pregovaranja o novim medijima bio je prvi u svetu kada je uveden 2021. kako bi Gugl i Meta plaćali za sadržaj vijesti na svojim platformama. U početku je doživio značajan otpor obje kompanije jer su se bojale da će ugroziti njihove poslovne modele, ali zakonodavci su ga sa amandmanima lako usvojili.
Advertisement