Kabelkiosk odlazi sa satelitske pozicije 9E do kraja 2023

0

Njemački provajder TV servisa M7 Deutschland emituje program sa satelita Eutelsat 9B (9°E) samo do kraja 2023. godine. Kablovski operateri koji koriste M7 paket , koji se danas često naziva “Kabelkiosk”, moraju odmah djelovati

Ponude koje distribuira Eutelsat 9B (9°E) će nestati do kraja tekuće kalendarske godine. Operateri moraju izabrati drugu metodu backhaul-a, na primjer preko M7 vlakna. Za migraciju je potreban novi hardver, koji će biti potreban za postavljanje nove tehnologije u glavnom uređaju.
 
Ako M7 odluči da se drži svojih planova, operateri će od 2024. izgubiti pristup kanalima za emitovanje, a njihovi primaoci će biti lišeni pristupa televiziji. Alternativna rješenja u vidu gotovih paketa za retransmisiju nude npr. M7 , HD+ ili Ocilion.
 
Naravno, operater kablovske mreže ne mora da sklapa nikakve ugovore sa drugim provajderima i može da bira besplatne FTA prenose koje obavljaju Astra 19.2°E sateliti . Nema potrebe za zamjenom opreme za prijem u glavnoj stanici, ali korištenje prednosti ovih backhaul-a zahtijeva malo više truda. Provajderi, kao što su M7 ili Ocilion , pružaju spreman paket kanala koji se obrađuje od IP toka do DVB-C ponude.
 
M7 Deutschlandopslužuje preko 160 operatera u Njemačkoj, Austriji, Švicarskoj, Lihtenštajnu i Luksemburgu. Neki od njih još uvijek koriste satelitsku tehnologiju, ali mnogi su već prešli na optičke veze ili su u fazi tranzicije. Odustajanje od satelita diktirano je promjenjivim potrebama korisnika, uključujući pružanje SVoD usluga.
 

Njemački dobavljač M7 ima 9 transpondera na Eutelsat 9B (9°E) satelitu u DVB-S2 standardu. Njegove emisije su šifrovane u Conax i VideoGuard sistemima, iako neki kanali takođe rade na FTA ( BBC News , Nickelodeon/Comedy Central , VOXup ).