MDA dobija Telesat Lightspeed ugovor

0
mda-dobija-telesat-lightspeed-ugovor
MDA dobija Telesat Lightspeed ugovor

Satelitski operater iz Ottawe Telesat dodijelio je dugo očekivani primarni ugovor za svoju letjelicu Lightspeed 198 mega-sazviježđe MDA. Implementacija će početi 2026. godine.

“Korištenjem ključnih tehnoloških napredaka, redizajnirana mreža poslovne klase će postići povećanu efikasnost mreže i povećanu fleksibilnost za fokusiranje kapaciteta – uz dramatično smanjene troškove. Pored toga, Telesat Lightspeed se u potpunosti finansira kroz globalnu isporuku usluga sa svojim ukupnim obavezama finansiranja, u kombinaciji sa sopstvenim doprinosom Telesata u kapitalu i određenim finansiranjem dobavljača,” navodi se u saopštenju Telesata.Telesat je takođe objavio da se Telesat Lightspeed sada u potpunosti finansira kroz globalnu isporuku usluga, uzimajući u obzir sopstveni doprinos kompanije, određeno finansiranje dobavljača i ukupne obaveze finansiranja od svojih kanadskih saveznih i pokrajinskih vladinih partnera.

Koristeći prednosti ključnih tehnoloških dostignuća, uključujući MDA-ove vodeće antene za digitalne snopove i integrisane regenerativne procesore, redizajnirana Telesat Lightspeed mreža će postići povećanu efikasnost mreže i poboljšanu fleksibilnost za fokusiranje i dinamičko isporučivanje kapaciteta korisnicima. “Ovi tehnološki napredak omogućava svakom satelitu da bude nešto manji od satelita koje je Telesat ranije razmatrao, a da i dalje održava najviši nivo performansi usluga, otpornosti i ukupnog upotrebljivog kapaciteta u mreži,” navodi se u saopštenju Telesata.

“Važno je da su ovi najsavremeniji sateliti takođe veoma isplativi, što rezultira očekivanom ukupnom uštedom kapitalnih troškova za satelitski program od oko 2 milijarde dolara u poređenju sa prethodnom kapitalnom procenom Telesata. Ova značajna ušteda olakšava finansiranje programa i značajno poboljšava ono što je već bilo uvjerljivo projektovani finansijski povrat,” navodi Telesat. Koristeći 54-godišnju istoriju inženjerske izvrsnosti Telesata, Telesat Lightspeed mreža je dizajnirana od samog početka kako bi služila zahtevnim, kritičnim zahtevima za povezivanje preduzeća i vladinih korisnika. Ponude usluga za optički povezanu mrežu mreže u svemiru uključuju multi-Gbps veze podataka, Layer 2 MEF 3.0 standarde i visoko sigurnu, otpornu, nisko-latentnu širokopojasnu povezanost bilo gdje u svijetu. Potpisivanjem ovog ugovora, program Telesat Lightspeed počinje odmah, sa lansiranjem satelita zakazanim za sredinu 2026. godine, a polarnim i globalnim uslugama planiranim za početak krajem 2027. godine.

“Nevjerovatno sam ponosan na tim Telesata na njihovom inovativnom radu na daljoj optimizaciji našeg dizajna Telesat Lightspeed – koji je već bio visoko napredna i visoko efikasna LEO mreža – što je rezultiralo dramatično smanjenim troškovima sa nenadmašnom ponudom usluga u poslovnoj klasi,” rekao je Dan Goldberg, predsjednik i izvršni direktor Telesata. MDA je vrhunski izvođač satelita svetske klase sa impresivnim rezultatima i nizom nedavnih objavljenih strateških svemirskih programa visokog profila, i privilegija je raditi rame uz rame sa njima na vodećem konstelaciju Telesat Lightspeed koja menja igru. Duboka stručnost MDA kao LEO glavnog izvođača, kao i naša vodeća stručnost u satelitskim operacijama i sistemskom inženjerstvu, daje nam najviši nivo poverenja u ispunjavanje naših ciljeva.”

“Vjeran našim vrijednostima, MDA je posvećen tome da bude pouzdani Telesat Lightspeed partner misije od samog početka, a naše dokazane performanse kao LEO konstelacije satelitskog glavnog izvođača sada će biti iskorištene da preuzmu sazviježđe naprijed,” rekao je Mike Greenley, izvršni direktor MDA. “Verujemo u Telesatovu misiju i viziju i uzbuđeni smo što će naš softverski definisani digitalni satelitski proizvod biti ključni pokretač u ispunjavanju njihovih ciljeva dok zajedno radimo na uvođenju nove generacije satelitskih komunikacija u svemiru.”