Skip to content

MDA dobija Telesat Lightspeed ugovor

mda-dobija-telesat-lightspeed-ugovor

Satelitski operater iz Ottawe Telesat dodijelio je dugo očekivani primarni ugovor za svoju letjelicu Lightspeed 198 mega-sazviježđe MDA. Implementacija će početi 2026. godine.

“Korištenjem ključnih tehnoloških napredaka, redizajnirana mreža poslovne klase će postići povećanu efikasnost mreže i povećanu fleksibilnost za fokusiranje kapaciteta – uz dramatično smanjene troškove. Pored toga, Telesat Lightspeed se u potpunosti finansira kroz globalnu isporuku usluga sa svojim ukupnim obavezama finansiranja, u kombinaciji sa sopstvenim doprinosom Telesata u kapitalu i određenim finansiranjem dobavljača,” navodi se u saopštenju Telesata.

Telesat je takođe objavio da se Telesat Lightspeed sada u potpunosti finansira kroz globalnu isporuku usluga, uzimajući u obzir sopstveni doprinos kompanije, određeno finansiranje dobavljača i ukupne obaveze finansiranja od svojih kanadskih saveznih i pokrajinskih vladinih partnera.

Koristeći prednosti ključnih tehnoloških dostignuća, uključujući MDA-ove vodeće antene za digitalne snopove i integrisane regenerativne procesore, redizajnirana Telesat Lightspeed mreža će postići povećanu efikasnost mreže i poboljšanu fleksibilnost za fokusiranje i dinamičko isporučivanje kapaciteta korisnicima. “Ovi tehnološki napredak omogućava svakom satelitu da bude nešto manji od satelita koje je Telesat ranije razmatrao, a da i dalje održava najviši nivo performansi usluga, otpornosti i ukupnog upotrebljivog kapaciteta u mreži,” navodi se u saopštenju Telesata.

“Važno je da su ovi najsavremeniji sateliti takođe veoma isplativi, što rezultira očekivanom ukupnom uštedom kapitalnih troškova za satelitski program od oko 2 milijarde dolara u poređenju sa prethodnom kapitalnom procenom Telesata. Ova značajna ušteda olakšava finansiranje programa i značajno poboljšava ono što je već bilo uvjerljivo projektovani finansijski povrat,” navodi Telesat. Koristeći 54-godišnju istoriju inženjerske izvrsnosti Telesata, Telesat Lightspeed mreža je dizajnirana od samog početka kako bi služila zahtevnim, kritičnim zahtevima za povezivanje preduzeća i vladinih korisnika. Ponude usluga za optički povezanu mrežu mreže u svemiru uključuju multi-Gbps veze podataka, Layer 2 MEF 3.0 standarde i visoko sigurnu, otpornu, nisko-latentnu širokopojasnu povezanost bilo gdje u svijetu. Potpisivanjem ovog ugovora, program Telesat Lightspeed počinje odmah, sa lansiranjem satelita zakazanim za sredinu 2026. godine, a polarnim i globalnim uslugama planiranim za početak krajem 2027. godine.

“Nevjerovatno sam ponosan na tim Telesata na njihovom inovativnom radu na daljoj optimizaciji našeg dizajna Telesat Lightspeed – koji je već bio visoko napredna i visoko efikasna LEO mreža – što je rezultiralo dramatično smanjenim troškovima sa nenadmašnom ponudom usluga u poslovnoj klasi,” rekao je Dan Goldberg, predsjednik i izvršni direktor Telesata. MDA je vrhunski izvođač satelita svetske klase sa impresivnim rezultatima i nizom nedavnih objavljenih strateških svemirskih programa visokog profila, i privilegija je raditi rame uz rame sa njima na vodećem konstelaciju Telesat Lightspeed koja menja igru. Duboka stručnost MDA kao LEO glavnog izvođača, kao i naša vodeća stručnost u satelitskim operacijama i sistemskom inženjerstvu, daje nam najviši nivo poverenja u ispunjavanje naših ciljeva.”

“Vjeran našim vrijednostima, MDA je posvećen tome da bude pouzdani Telesat Lightspeed partner misije od samog početka, a naše dokazane performanse kao LEO konstelacije satelitskog glavnog izvođača sada će biti iskorištene da preuzmu sazviježđe naprijed,” rekao je Mike Greenley, izvršni direktor MDA. “Verujemo u Telesatovu misiju i viziju i uzbuđeni smo što će naš softverski definisani digitalni satelitski proizvod biti ključni pokretač u ispunjavanju njihovih ciljeva dok zajedno radimo na uvođenju nove generacije satelitskih komunikacija u svemiru.”

Back To Top
Search

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept