Sky Italia napunio 20 godina: priča o inovacijama i TV revoluciji

0

Dana 31. jula 2003., nastala je nova satelitska platforma Sky Italia spajanjem Tele+ Digitale i Stream TV . Tokom protekle 2 decenije, Sky je izuzetno porastao, od jednostavnog TV operatera do sveobuhvatnog provajdera zabave. Sky Italia posluje već 20 godina. Šta će se dogoditi u narednim godinama?

Ekonometrijska analiza poslovne škole SDA Bocconi pokazuje da je Sky-ovo 20 godina poslovanja u Italiji doprinijelo skoro 50 milijardi eura nacionalnom BDP-u, u prosjeku 2,7 milijardi eura u periodu 2014-2022. Kompanija je takođe ostvarila ukupnu proizvodnju od 125 milijardi eura tokom 20 godina. Za svakih 1.000 € prihoda, Sky generiše preko 2.600 € ukupne proizvodnje.
 

Poreski doprinosi u državnu kasu iznosili su preko 20,5 milijardi evra – u proseku oko 1,2 milijarde evra godišnje. Broj zaposlenih je povećan za preko 12.000. u poređenju sa 18.000 poslovi tokom Sky-ovog pay-TV debija u Italiji.Sa kvalitativne tačke gledišta, studija pokazuje kako je Sky pratio i doprineo društvenoj i kulturnoj transformaciji potaknutoj usvajanjem digitalnih tehnologija. Operater je mijenjao metode proizvodnje i potrošnje audiovizuelnih sadržaja, uvodeći i razvijajući koncepte poput visoke rezolucije (HDTV) , kao i 3D , 4K i VOD. 2006. godine na italijansko tržište su lansirani prvi HD kanali, a tri godine kasnije rođena je usluga na zahtjev. 2010. godine debitovao je 3D kanal, au avgustu 2021. godine lansiran je prvi Ultra HD kanal, odnosno Sky Sport 4K .

Ali Sky nije samo tehnološki inovirao

Od početka je ulagao u originalne sadržaje i ekskluzivne produkcije, posebno u oblasti serijala, kina i sporta. Sportski događaji kao što su Serie A , UEFA Liga prvaka , Formula 1 i Svjetsko prvenstvo već su godinama glavni elementi Sky TV ponude.. Naravno, pored zabavnih sadržaja, uz uspješne talente kao što su “X Factor”, “MasterChef Italia”, “Italia’s Got Talent”, “E poi c’è Cattelan”, “4 Hotel”, “4 Ristoranti” ili ” Pechino Express.

Osim toga, Sky je uložio velika sredstva u proizvodnju originalnog sadržaja

Stotine originalnih produkcija u različitim žanrovima i formatima obogatile su Sky-ovu ponudu zabaveza 20 godina. Konkretno, to su uspješne TV serije poput “Romanzo Criminale”, “Gomorrah”, “1992”, “1993”, “1994”, “Mladi papa”, “Il Miracolo”, “Diavoli”, “Petra”, “Christian”, “A casa tutti bene”, “Speravo de morì prima”, “Anna”, “Domina” i kino naslovi kao što su “Perfetti Sconosciuti”, “Smetto Quando Voglio” (trilogija), “Il Primo Re” , “Il Campione”, “I delitti del BarLume” (serija), “Sulla mia pelle”, “Volevo nascondermi”, “Futura” ili “America Latina”. Ne zaboravljajući 24-satni informativni kanal Sky TG24 , cijenjen zbog svoje pouzdanosti i pravovremenosti u originalnim novinarskim produkcijama.
 
Danas je ponuda Sky Italia dostupna ne samo putem satelita, već i u strimingu uz usluge Sky Go, NOW ili Sky Wifi

Operater je 2021. godine lansirao Sky Glass – prvi Smart TV sa integrisanim Sky sadržajem . U narednim godinama najavio je i konsolidirao partnerstva sa servisima trećih strana kao što su Netflix , discovery+ , Prime Video , Disney+ , DAZN i tako obogatio dostupni katalog sadržaja.

Pristup je također dao značajan doprinos italijanskom društveno-kulturnom razvoju, zahvaljujući novim formatima u zabavi i sportu, kao i promociji italijanske kreativnosti u svijetu. Doprinos koji takođe dolazi od ogromnih ulaganja u sadržaj od 15,2 milijarde evra za prava, originalna dela i produkcije kupljene od strane trećih strana u poslednjih 10 godina, od čega 11,6 milijardi evra samo na italijanskom tržištu.

Gledajući unaprijed, Sky će se bez sumnje fokusirati na tehnološki kvalitet i sadržaj. Izazovi kao što su streaming , 4K i proširena stvarnost su na horizontu. Bilo da se radi o sportskim događajima, serijama, dokumentarcima ili bioskopu, gledaoci će moći da računaju na inovativne i zabavne ponude na visokom nivou. Sky će ostati vjeran svojoj misiji da donese najbolju TV zabavu u talijanske domove.

Odlične vijesti za ljubitelje sporta u Italiji

Počevši od sticanja punih prava na UEFA Euro 2024 , postoje i planovi za obnavljanje prava na NBA košarku i ragbi turnireKup šest nacija . Ne zaboravljajući ni moto sport, tenis, golf i druge sportove koji su oduvijek obogaćivali Sky-ovu sportsku ponudu . Za trogodišnji period 2024/2027, operater je stekao ekskluzivna prava za emitovanje na svim platformama 185 od 203 utakmice UEFA Lige prvaka u sezoni i svih 342 utakmice UEFA Lige Evrope i UEFA Conference League u sezoni.

Tradicionalno, u narednoj TV sezoni Sky najavljuje mnoštvo novih serija i filmova, kao i nastavke najboljih zabavnih programa. Sky potvrđuje i.a. “X Factor”, “MasterChef Italia”, “Pechino Express”, “4 Ristoranti” ili “4 Hotel”.

 
Advertisement