Forto: Širokopojasni internet u svim školama BiH je izgradnja autoceste budućnosti

„Bosna  i Hercegovina ima kapacitete napraviti bum u digitalnoj transformaciji u godinama koje su pred nama“, poručio je ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Edin Forto obraćajući se na ministarskom sastanku ‘Digitalna transformacija u regiji zapadnog Balkana’ koji se održava pod okriljem Bledskog strateškog foruma.

Naglasio je da je Bosna i Hercegovina u značajnom zaostatku za zemljama Evropske unije kada je riječ o procesu digitalizacije i digitalne transformacije. „Istovremeno“, dodao je ministar Forto, „imamo osnova biti optimisti jer je IT industrija trenutno jedna od najbrže rastućih u Bosni i Hercegovini, a to je ujedno i najveći kapital naše zemlje koji treba biti iskorišten te zajedničkim djelovanjem dovesti do digitalne transformacije u interesu svih građana.“

Usvajanje strateških dokumenata kao što je Strategija širokopojasnog pristupa internetu, usklađivanje zakonodavstva o elektronskom potpisu u BiH sa EU direktivama, pristupanje evropskim projektima digitalizacije kao što je Digital Europe, samo su dio aktivnosti na kojima Ministarstvo intenzivno radi i koje će ishoditi značajna sredstva EU kao i ulaganja u digitalnu infrastrukturu. To je preduvjet digitalne transformacije i pokretanja e-servisa koji će mnoge procese učiniti jednostavnijim ali i finansijski povoljnijim za naše građane.  

„Nulti prioritet je osigurati širokopojasni internet u svim školama u Bosni i Hercegovini, jer to je kao izgradnja autoceste budućnosti“, zaključio je ministar Edin Forto.

DVB Portal

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept
Scroll to Top